Logo - Formelin

Mailův blog

Online úložiště/synchronizátory

Mailo Světel 03.03.2009

Nelekejte se nadpisu na naší planetu ještě neutočí žádná nová forma života;) Synchronizace je jinými slovy udržování více věcí ve stejném stavu. Synchronizátor je to co udržuje věci v onom stejném stavu. V tomto postu popíši tři aktuálně( pro mě ) nejzajímavější online úložiště a to DropBox, Syncplicity a Live Mesh.


Jak to funguje

Způsob fungování těchto služeb je stejný. Nainstalujete si prográmek, který hlídá jestli se něco změnilo ve vybraných adresářích. V praxi to znamená, že si nastavíte složku, kterou má synchronizátor sledovat, něco do ní nahrajete a rázem( v závislosti na velikosti souborů a rychlosti internetového připojení ) je obsah této složky přístupný i online. Při práci se soubory se pro vás nic němění. Prostě kopírujete, mažete, editujete soubory a adresáře. O zbytek se postará synchronizátor.

DropBox

Instalace probíhá stažením synchronizátoru ze stránek projektu a následným vybráním složky, která bude synchronizována. Jak vyplívá z předešlé věty, tak DropBox synchronizuje pouze jednu složku a dále její podsložky. Po instalaci je ve zvoleném adresáří automaticky k dispozici složka Photos a Public. Jak nazvy napovídají, tak slouží. Samozřejmě je možné si vytvořit i další složky. Ve verzi free, tedy zdarma, je k dispozici  2GB prostoru, v placené verzi( 99$/rok ) je to 50GB na měsíc vás to stojí desetinu. Pokud je dropbox používán na synchronizaci dokumentů a je mazáno to co již není potřeba, nedokážu si moc představit jak tento prostor zaplnit. Nevýhoda, která vedla mou ruku k odinstalaci deset minut po instalaci, je že jste při uploadování( nahrávání souborů na server DropBoxu ) limitovaní rychlostí 33kb/s. V dnešní době mi to příjde trochu smutná rychlost, zvlášť pokud mají být v synchronizovaném adresáři měněny soubory klidně s jen trošku vetší frekvencí.

Syncplicity

Instalaci si opět odbydeme stažením synchronizátoru a nastavením adresářů. Synchronizátor je k dispozici pro W a Mac. Co se týče synchronizovaných adresářů, tak na to jde Syncplicity trochu jinou cestou. Při instalaci máte možnost buď nechat instalátorem vybrat složky, které bude synchronizovat( v defaultu to je Plocha, Dokumenty, Oblíbené, Hudbu a Obrázky ), nebo vybrat druhou možnost a ihned po instalaci si vytvořit vlastní složky, které budou synchronizovány se svými online protějšky. Opět je tu verze free a verze placená. Free poskytne 1GB prostoru, což je sice méně než u DropBoxu, ale můžete si přividělat nějaký ten GB tím že budete lovit dušičky( 1 hrníček == 1GB ) pro svého bajtodárce. Placená verze pojme za 99$/rok 50GB + lovení( 1 hrníček == 2GB ) + dalších 50 GB za dalších 99$/rok. Pokud by jste chtěli platit po měsících cena je opět desetinou. Soubor o velikosti 311 MB byl synchronizován za nějakých 30-40 minut  Kromě samotné synchronizace a uchovávní souborů nabízí také provázání na služby

  • Facebook - synchronizace fotek z uloziste Synplicity do alb fotografíí na facebooku
  • Google Docs - Synchronizace dokumentů na online úložišti Syncplicity a Google Docs
  • Picnic - Editace obrázků na online úložišti Syncplicity
  • Scribd - Prohlížení dokumentů z online úložiště
  • Zoho - online editace dokumentů z úložiště. Jenom podotknu, že ozdíl oproti propojení s GDocs je, že zde se ukládá dokument přímo na úložiště Syncplicity a né na úložiště GDocs

Live Mesh

Synchronizer jsem stahoval přímo z účtu( po prihlaseni ), uvedu tedy jenom web služby https://www.mesh.com. Jak název napovídá jedná se o produkt z dílny nechvalně známé Svým vším. Služba je ve fázi Beta a nabízí zatím jenom jeden neplacený tarif. Kapacita prostoru je 5GB. Co se týče nastavení synchronizovaných adresářů, opět platí, že si můžete vytvořit adresáře kde chcete. Nevím, jestli jsem nevšímavý, ale nikde jsem nenašel složku public, takže je zde nejspíš možnost pouze cíleného sdílení. UI se znaží výpadat na webu stejně jako synchronizátor na desktopu. Po patnácti minutách synchronizace se dokázalo uploadnout “závratných” 100MB, což mi nepříjde moc na normální práci se soubory, ale jedná se teprve o provoz v Beta verzi, tak kdo ví jak bude vypadat ostrá verze. Vzhledem k výrobci asi nepřekvapí i volba primárního operačního systému pro který se synchronizátor dá stáhnout. K dispozici je ovšem i jakýsi preview pro mac.


Clip to Evernote