Logo - Formelin

Mailův blog

Google služby

Mailo Světel 21.02.2009

V tomto článku popíši služby a produkty společnosti Google, které nejvíce používám a ty, které mi příjdou nejzajímavější. Pro ty kdo již využívají vyhledávač Google jen podotknu, že v dnešní době již spočnost Google nenabízí jen vyhledávač, ale i spoustu jiných služeb a neustále přibývají nové.


Google Gears

V současné době je trend dělat webové služby co nejbohatší - Facebook, GMail, YouTube, Ext JS. Webové stránky jsou obvykle tvořeny v jazyce HTML. S narůstající velikostí webových stránek se objevila potřeba zrychlit jejich transport ze serveru ke klientovi( jejich návštěvníkovi ). Nejrychlejší cesta jak dostat ke klientovi kýženou stránku, či její součást, je přenést jí jenom jednou a pak už ať si jí prohlíží ze svého počítače. S novou verzí HTML ( html 5 na inervalu, rootu a wikipedii ) má být tato možnost automatickou. Odhad na dobu potřebnou pro implementaci do všech prohlížečů hovoří o dvaceti letech, kdy už ale bude plně funkční.

Proč tu tohle všechno píšu? Google Gears to již nabízejí dnes trošku méně pohodlné formě. Nainstalujete si gears( většinou jste o to požádáni při navštívení stránky, která Google Gears využívá ) a můžete k obsahu, který je k tomu určen přistupovat z lokálního disku. Součásti stránky se vám tedy stahují pouze když je k dispozici jejich novější verze, to znamená jejich rychlejší načítání. Nepohodlnost o které jsem psal spočívá v tom, že musíte mít nainstalovány Google Gears, nebo Google Chrome, které by již mělo mít tuto funkci zabudovánu. Pro vývojáře stránek využívající Gears to znamená, že musí obsah určený k archivaci u klienta patřičně označit( viz. Tutorial ).

Gmail

Jedná se o emailové řešení od společnosti Google. Někteří lidé opuštějí své destopové klienty na poštu a pozvolna se přesouvájí na webová rozhraní, protože mají všude to samé prostředí na práci se svojí poštou a navíc je to pořád ta stejná pošta Před nedávnem společnost Google dokonce přidala možnost využít výše zmíněné Google Gears v tomto řešení. Pro uživatele to tedy znamená, že při každé navštěvě GMailu se mu synchronizují zprávy na serveru GMailu s těmi co má k dispozici lokálně na svém počítači. Když se pak uživatel ocitne s tímto počítačem někde mimo připojení k internetu, má pořád svojí poštu i své rozhraní s sebou.

Google Calendar

Jedná se o online nástroj na organizaci času. Je možné si zde zapisovat své události, aby jste na ně nezapoměli, či aby ostatní věděli co pořád děláte, že na ně nemáte čas;) Jak jsem v minulé větě naznačil je možné svůj kalendář sdílet se všemi uživateli Google Calendar, či jen s některými, nebo dokonce s žádnými s běžným povolením. Můžete i napřiklad někomu nasdílet svůj kalendář, ale s tím že uvidí pouze jestli máte čas( neuvidí názvy událostí, nebo jejich detaily ). Tímto způsobem se například řeší přídání národních svátků do Google Calendar. Zajímavou možností je synchronizace vašeho Google Calendar se zařizením s Windows Mobile, či iPhonem. Během několika hodin tedy máte události, které si přidáte do Google Calendar i na svém mobilním zařízení.

Picasa web

Jedná se o webovou službu nabízející práci s fotografiemi na úrovni distribuce a lehce na úrovni úprav. Nahrajete si sem třebas své fotografie z dovolené a můžete je sdílet se vými přáteli, všemi, nebo také s nikým( kromě Google;) ) a mít je zde jenom jako  pomyslnou tu skříň fotkami do které již nikdy nevlezete dokud tam nebude potřebovat dát další fotky;). Picasa web ještě nabízí jednu velice zajímavou funkci. Je jí name tagging. Označite lidi na fotografiích a pokud si jsou na dalšich ( pro Picasu;) ) dostatečně podobní, tak je tam označí také. Když pak hledáte něčí fotku, velice se vám to touto funkcí ulehčí. Další zajímavou funkcí je Slideshow( nevim jak se tomu řiká v češtině, kdo to ví ať napíše:) ). Dejme tomu, že někomu chcete ukázat své fotografie a je právě s vami, tak mu pustíte slideshow, přímo v prohlížečí, nebo pokud s vámi není, tak mu na ní alespoň pošlete odkaz.

iGoogle

Asi každý zná vyhledávač společnosti Google. iGoogle je možnost jak si ho obohatit. Pod samotné vyhledávací políčko si můžete přidat ruzné widgety k tomu určené. Z mnou používaných uvedu snad jen Google Bookmarks, RSS, IDOS. Na vyběr z toho co si na svoje personalizované vyhledávání dáte slouží adresář gadgetů. Dále máte možnost si vytvořit svůj, přes průvodce vytvářením gadgetů, nebo si napsat svůj vlastní( tutorial ). Další věc kterou si můžete je svou iGoogle stránkou vyzdobit jsou skiny. Můžete si nastavit vzhled z galerie vzhledů, který se vám líbí. Ještě podotknu, že pokud nemáte učet na Google, tak jsou vámi prováděné úpravy pouze lokální.

Webmaster Tools

Tato služba je určená pro vývojáře stránek. Dává vám k dispozici nástroj pro prohlížení dat o vašich stránkách, tak jak je vidí vyhledávač Google. Odstranění chyb ve vašich stránkách, které vám tento nástroj oznámí vám však mohou být ku prospěchu i jinak, než při GEO( viz. SEO ). Odstraněním některých chyb můžete i dosáhnout zvyšení přistupnosti vašich stránek pro uživatele. Informace z nástroje Webmaster Tools si můžete také nechat vypsat na stránce iGoogle( viz. výše ).

Google Analytics

Tato služba také slouží vývojářům webových stránek, ale trošku jinak než ta předchozí. Do svých stránek umístíte JavaScriptový kód a ten ukladá na Google informace o tom jak uživatelé procházejí web. Touto službou získáte informace o návštěvnosti vašeho webu, odkud jeho uživatelé jsou, o co mají zájem a o co nikoliv, atp.

Google Apps

Google Apps je služba primárně určená pro organizace a školní zařízení. Nabízí služby společnosti Google pro jednotlivé domény. Můžete pak mít GMail, ale nebudete mít adresu franta.svatohlidek@gmail.com, ale napřiklad franta@svatohlidkovy.cz. Ke své poště pak přistupujete na adrese například mail.svatohlidkovy.cz, nebo mail.mujgang.cz. U verze standard dostanete k dispozici kromě mailu ještě kalendář( Google Calendar ), online office( Google Docs ), chat( Google Talk ). V celku novinkou je možnost si napsat pro svou doménu vlastní aplikaci prostřednictvím Google App Engine.


Clip to Evernote