Logo - Formelin

Mailův blog

SVN - Vy, vysoký, výt, vyvíjíme společně

Mailo Světel 30.08.2008

V tomto článku popisuji základní práci se Subversion(SVN) a programy pro hostování projektů na SVN. Neřeším teď jeho kvality, nebo vhodnost na něco. Prostě s ním pracuji, tak o něm píšu.


Pokud chcete začít svn používat pro soukromé vývíjení, tak nejsnažší cesta je zaregistrovat se na Google, nebo Sourceforge( nabízí i CVS ). Na obouch dvou musíte mít nejdříve učet a pak teprve založit projekt. Na sf.net sice trvá celkem dlouho, než projekt projde schvalovanim, ale zato pak máte více možností. Předesílám, že pokud člověk něco vyvíjí sám, tak pro něj tyto služby nemají až takový smysl a je lepší si SVN, či CVS rozjet lokálně.

Při prvním nahrávání a při nahrávání zcela nových souborů užijete akci import.

svn import -m "Komentar k importu" lokalni_adresar_se_zdrojaky/  \
https://nazev_vaseho_projektu.svn.sourceforge.net/svnroot/nazev_vaseho_projektu \
--username=vase_uzivatelske_jmeno

svn je binárka subversion, import je akce, kterou zrovna provádíte, -m “cosi” je komentář k právě prováděné akci( uvdíte později ), lokalni_adresar_se_zdrojaky/ je lokání umístění importovaných souborů a za ním následuje adresa vašeho repozitáře SVN. Posledním parametrem je –username jak je z něj patrné označuje vaše uživatelské jméno pro repozitář nad kterým právě provádíte akci.

SVN má dále tři nejvíce používané akce:

checkout

Vytvoří lokální kopii souborů z repozitáře – pracovni kopie.

svn co \
https://nazev_vaseho_projektu.svn.sourceforge.net/svnroot/nazev_vaseho_projektu

To znamená, že soubory stáhne do lokálního adresáře a vytvoří k nim informační soubory, které obsahují data o verzi lokálního souboru a adrese repozitáře ze kterého pochazí. Místo co můžete také použít checkout, ale kdo by psal to delší, když nemusí, že:)

commit

Slouží pro nahrávání změn v repozitáři existujících souborů

svn commit -m "Popis toho co jste se soubory udelali"

Možná vám přijde trochu divné, pročpak to má tak málo parametrů. Tento příkaz se spoušti v kořenovem adresáři vašich vyvíjených souborů, takže data o repozitáři a verzích jsou načitána z adresářové struktury aktuálního adresáře, takže je nemusíte( možná ani nemůžete ) zadávat.

update

Slouží pro aktualizaci lokální kopie.

svn update

Mezi tím co jste pracovali možná pracoval na souborech i někdo jiný v týmu, takže je dobré si čas od času lokální kopii aktualizovat. Opět zde platí, že data o repozitáři a verzích nezadáváte, protože jsou obsažena v adresářové struktuře vašich souborů.

Výše jsem popsal konzolové příkazy. Pokud se jim chcete vyhnout, tak celkem ušle pracuje s SVN Netbeans a jEdit. Práci s SVN v Netbeans a jEditu se nejspíše budu věnovat v nějkém z pozdějších postů. Pokud by vám zde nějaká informace chyběla, neváhejte napsat mi mail, nebo do příspevků.


Clip to Evernote