Logo - Formelin

Mailův blog

Provisioning - Tools

Mailo Světel 07.03.2014

V tomto postu z rychlíku popisuji nejpoužívanější nástroje na provisioning. Původně tento text měl být pouze email pro kamaráda, ale nějak jsem se rozepsal, tak jsem si řekl, že to hodím sem :)


Všechny čtyři nástroje v ryzí formě fungují tak, že máš jednu/dvě instance jejich démona a kolem spousty klientů, kteří se čas od času zeptají, jestli jsou nastavení tak jak mají být. Za všema čtyřma stojí firmy, který maji byznys postavený na tom, že ti poskytují infrastrukturu pro distribuci a managovaní konfigurací tvých strojů. Já to zatím používám bez serverů. Prostě to pustím lokálně a ono to aplikuje konfigurace na aktuální stroj.

Tyhle nástroje se používají ve škálovaní pokud potřebuješ nahodit 33. stroj podobného ražení, tak abys to nemusel dělat ručně. Další využití je na vývojářské virtuály. Popíšeš jak má stroj vypadat a nemusíš se bát, že když bys o mašinu přišel (nebo ji prostě zahodil ;) ), tak bys musel vše sám nastavovat znova.

Ansible

Na prestižním českém webu mi vyšel článek o Ansible. To je zatím první nástroj se kterým jsem i něco stvořil :) Napsané to je v Pythonu. Lidové repozitáře konfiguračních modulů jsou na https://galaxy.ansible.com, ale ještě se mi to nepodařilo rozběhat to jako balíčkovací systém. Těmto modulům se říká Role.

Chef

V současné době se učím s nástrojem Chef, ale zatím mi to jde ztuha. Napsaný to je v Ruby. Lidové repozitáre konfiguračních modulů jsou na http://community.opscode.com. Těmto modulům se říká Recepty. Ve spojení s třeba Berkshelfem je fakt celkem snadný si přidávat hotový věci od jiných lidí. Ano Berkshelf je od lidí co dělají LoLko ;)

Další hlavní hráči na trhu jsou Puppet a Salt.

Puppet

Puppet má hodně pěkně udělané úvodní tutoriály. Akorát se člověk musí zaregistrovat což myslím nebyl žádný informační pain. Napsaný to je v Ruby. Lidové repozitáře konfiguračních modulů jsou na https://forge.puppetlabs.com, ale nedostal jsem se v Puppetu tak daleko abych je použil.

Salt

Salt je celkem podobný Ansible ale mě přišlo že se moc zažírá do systému. Je to napsaný v Pythonu. Nemá to úplně volně přispěvatelné repozitáře modulů, ale tady je aspoň něco. Těmto modulům se říká Formule (né ty co dělaj rámus a lítaj vzduchem ;)).

Tvým úkolem Jime, pokud ho přijmeš, je si ty nástroje vyzkoušet a říct mi svůj názor.


Clip to Evernote