Logo - Formelin

Mailův blog

Automatické labely ve Finderu

Mailo Světel 24.02.2012

Jak si zařídit, aby se nově přidané položky ve složce označovaly barevným labelem. To se může hodit například pokud máte adresář s dokumenty, které chcete projít -- žluté nové, zelené projduté.


O co jde?

Každý soubor, či adresář je možné ve Finderu označit barevným labelem. Výber barvy je možný v kontextové nabídce souboru / adresáře. V současné verzi Mac OS X – Lion je možné nadefinovat adresářům při změně obsahu, spuštění zvoleného AppleScriptu. V postu se bude dost používat přecházení mezi adresářemi, takže tomu kdo o ní neví povím o klávesové zkratce ⌘⇧+g, která slouží ke skoku do zadaného adresáře. Jako bonus podporuje doplňování tabulátorem. Kdo to nechce zkoušet na vlastní Mac, tomu poslouží video ukázka

Jak na to

Vytvoříme si adresář /tmp/fa-test. Vytvoříme soubor pro AppleScript – aplikace “AppleScript Editor” zatím klidně prázdný a uložíme ho do adresáře ~/Library/Scripts/Folder Action Scripts s názvem souboru add - yellowize. Pokud adresář neexistuje, tak ho vytvořit. Nyní otevřeme nastavení akcí adresáře – ⌃+klik na adresář fa-test a zvolit Folder Actions Setup.... Ihned po spuštění nástroje budeme dotázáni jaký skript chceme adresáři přiřadit. Zvolíme náš add - yellowize a potvrdíme tlačítkem Attach. Po zavření okna pro nastavení akcí adresáře se vrátíme zpět do AppleScript editoru. Náš skript naplníme následujícím obsahem.

on adding folder items to this_folder after receiving these_items
	tell application "Finder"
		repeat with one_item in these_items
			set label index of one_item to 3
		end repeat
	end tell
end adding folder items to

Obsah je celkem samo popisný. Jediné co je trochu nejasné, je číslo tři. Toto číslo se dá odvodit z kontextové nabídky souboru / adresáře, kde za sebou vidíme jednotlivé barvy. Číslo 4 by tedy byla barva zelená. Soubor uložíme a když teď nahrajeme nějaký testovací soubor do adresáře /tmp/fa-test, tak se nám označí žlutě.


Clip to Evernote