Logo - Formelin

Mailův blog

Kudy tudy z ICQ na Jabber

Mailo Světel 15.12.2009

Spousta lidí mi říká( když pominu ty, kteří jabber nechtěji, protože klienti jsou jinak barevní, klasické ICQ ), že by klidně přešlí, ale že mají na ICQ tolik lidí, že přechod na cokoliv jiného je nemožný. Funguje to stejně jako přesun skupiny lidí do jiné hospody - jamile se dav zvedne, tak se de, ale do té doby se nestane nic. Dnes se podíváme jak jít blíž ke dveřím a počkat až se zvednou ostatní.


1. Účet

První krok je zřídit si Jabber účet. To probíha většínou přímo z klienta. Některé servery umožňují i registraci na webu. Ze serverů u nás je na výběr Jabbim, Root, a o něco se snad i pokouší Seznam.cz, officialni link na Jabber sem nenašel. Jistě je přehršel jiných Jabber serverů. Tyto vyjmenované jsou prostě v mém povědomí navrchu, tak jsem je nejsnáze vylovil;)

2. Klient

2.1 Web

Jednou možností je si spustit si webového klienta. Takového nabízí například Jabbim (PHP), či Root (JAVA).

2.2 Desktop

No to aby jste mohli pohodlně komunikovat přes Jabber měli by jste si stáhnout klienta. Jedná se o aplikaci, která běží přímo na vašem počítači. Z nejoblíbenějších uvedu například Psi, Mirandu, Jabbim (od serveru Jabbim), PidginAdium

2.2.1 Psi

Jedná se o klienta výhradně pro protokol Jabber/XMPP. Nabízí střídmé portfolio možností a akcí, které uživatel provadí.

2.2.2 Miranda

Miranda je oblíbená spíše u pokročilejších uživatelů. Klient umí základní věci a zbytek se dá doinstalovat skrze rozšíření, či donastavit přes vcelku vyčerpávající možnosti nastavení. Tyto dvě věci jsou výhodou i nevýhodou klienta. Předpokládám, že běžný uživatel chce nainstalovat a jet. Pokud si chce uživatel vyšperkovat klienta jak chce, tak je to pro něj samozřejmě výhoda. Klient v základu nabízí protokoly Jabber/XMPP, ICQ, atp. Tento klient je určen pro platformu MS Windows

2.2.3 Jabbim

Jedná se o klienta z dílny serveru Jabbim, který poskytuje stejnojmený Jabber server. Jako takový je vhodný pokud chcete pohodlně používat služby tohoto serveru.

2.2.3 Pidgin

Jedná se o jednoduchého klienta rozšiřitelného přes pluginy. Neomezuje se pouze na Jabber/XMPP, ale podporuje mnohem více protokolů.

2.2.3 Adium

Jedná se o multiprotokolového IM klienta. Mnoho toho o něm nevím a uvádím ho jenom pro zastoupení platformy MacOS

Kromě Mirandy a Adia jsou výše zmínění multiplatformní. Pokud tedy máte dualboot můžete užívat na obou systémech stejného klienta.

3. Transport

Transport je v protokolu Jabber/XMPP služba, která vám přes Jabber účet umožní se přihlásit a komunikovat i v jiných sítích. Záleží pouze na serveru, na který se přípojujete, jaké transporty vám dá k dispozici. Začít používat nějaký transport můžete přes Prohlížeč služeb ve vašem klientovi. Pokud tedy přecházíte z ICQ, najdete si transport do sítě ICQ.

Takže teď už máme Jabber účet se kterým se přihlásíme ve svém klientovi a máme zaregistrován transport do sítě ICQ. Pokud chcete z ICQ odejít a čekáte na ostatní, tak vám silně doporučuji si nepřidávat nové kontakty z této sítě. Pokud chcete odejít skokově, tak například Jabbim nabízí službu, která “sedí” na vašem ICQ účtu a lidem kteří vám na něj píší odpoví, že jste přešli na Jabber a jak je možné vás kontatkovat.

Dofám, že pro vás byl čas u tohohle postu přínosem a těším se u dalšího postu


Clip to Evernote